Hozzávalók:

1 kg liszt, 7,5 dl tej, 5 dkg élesztő, 10 dkg vaj, fél dl étolaj, 3 evőkanál tökmagolaj, 1 evőkanál cukor, 2 teáskanál só, 1 tojás. A töltelékhez: 15 dkg vegyes gomba, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál őrölt paprika, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál só, 1 kicsi paprika, 1 paradicsompaprika. A tetejére: 1 tojás, 5 dkg tökmag. A tepsi kikenéséhez zsír.


A tejet meglangyosítjuk. Két decit egy tálba öntünk, beletesszük a cukrot és az élesztőt rámorzsoljuk.
Amíg megkel, megtisztítjuk és felszeljük a gombákat, a vöröshagymát, a fokhagymát és a paprikákat.


A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd a felfutott élesztővel és a langyos tejjel alaposan kidagasztjuk. Közben egy tojást, majd a vajat is beledolgozzuk. Amikor már szép sima a tésztánk, étolajat és tökmagolajat gyúrunk bele, majd letakarjuk, és legalább fél órát kelesztjük.
Elkészítjük a tölteléket. A zsírt megolvasztjuk, megpároljuk benne a hagymát, amire sót szórunk, majd a felkockázott színes paprikákat is hozzáadjuk. Ezzel is sütjük pár percig, és beletesszük a gombát. Összepároljuk, őrölt paprikát szórunk rá, kb. fél dl vízzel pótoljuk a levét, ha szükséges. Jó sűrűre főzzük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán négy cipóra szétválasztjuk, átdolgozzuk, majd pár percig pihentetjük.
A tepsit kizsírozzuk, a tökmagot durvára felvágjuk.
A cipókat egyenként vékonyra nyújtjuk, kockákra felvágjuk, ezeket kézzel még széthúzzuk, hogy vékonyabbak legyenek. Mindegyik közepébe egy-egy evőkanál tölteléket halmozunk, a sarkait összefogjuk, batyukat készítünk úgy, hogy lehetőleg a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
A batyukat tepsibe tesszük, tetejüket felvert tojással átkenjük, tökmaggal megszórjuk, és közepes tűzön, kb. fél óra alatt megsütjük.

A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetség weboldalán a nagyobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie-kat) használunk. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát.