Hozzávalók:
1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zellergumó, fél paprika, kis csokor zeller zöld, 2 babérlevél, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 1 fél vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 szem egészbors, 1 evőkanál sertészsír, 5 dkg szárított vargánya. A gombóchoz: 2,5 dl hajdina, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fél vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, 10 dkg hajdinaliszt.
A hajdinát átmossuk, leszűrjük, és tiszta vízben feltesszük főni. Közben a zöldségféléket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet karikákra, a zellert kis szeletekre vágjuk.